تولید اتیلن و حساسیت به اتیلن
میوه های فرازگرا یا کلیماکتریک (climacteric) یا وابسته به اتیلن (Ethylene Dependant) به میوه هایی گفته می شود که پس از برداشت و چیده شدن از درخت یا بوته وارد مرحله کلیماکتریک (Climacteric Phase) می شوند و بدینگونه فرآیند رسیدگی را ادامه می دهند. میوه ها در طی فرآیند رسیدگی به تسریع در ساطع نمودن اتیلن بموازات افزایش سرعت تنفس سلولی مبادرت می ورزند. میوه های رسیده، نرم و خوشمزه می شوند ولی تحمل حمل و نقل را ندارند. چنین میوه هایی معمولاً در مراحلی که کاملاً رشد یافته ولی هنوز سبز و سفت هستند، برداشت می گردند تا تحمل حمل و نقل را دارا باشند. میوه های مزبور را می توان در زمان مناسب تحت دُز اندکی از اتیلن در شرایط کنترل دما و رطوبت برای ورود به مرحله رسیدگی ترغیب نمود.
برخی از نمونه ها عبارتند از: سیب ، موز ، گلابی ، خربزه ، زردآلو و گوجه فرنگی.
بسته به میوه ، اتیلن می تواند در تمام مراحل مختلف فرآیند رسیدن مانند رنگ، بافت، طعم و مزه تأثیر بگذارد. همچنین تیمار اتیلن خارجی (یعنی استفاده از گاز اتیلن) می تواند بر روی این میوه ها تأثیر داشته باشد.
فرایند تنفس میوه - Respiration
تنفس در میوه ها فرآیندی شیمیایی است که طی آن میوه ها و سبزیجات قندها و اکسیژن را به دی اکسید کربن ، آب و گرما تبدیل می کنند.
لیست میوه های ایران
از نظر میزان تولید اتیلن و حساسیت به اتیلن
ردیف | نام فارسی | نام انگلیسی | تولید اتیلن | حساسیت به اتیلن |
---|---|---|---|---|
1 | موز زرد | Banana | معمولی | معمولی |
2 | سیب | Apple | خیلی زیاد | زیاد |
3 | انجیر | Fig | کم | ندارد |
4 | کیوی | Kiwi | زیاد | خیلی زیاد |
5 | هلو | Peach | زیاد | زیاد |
6 | زردآلو | Apricot | زیاد | زیاد |
7 | آلو | Plum | زیاد | زیاد |
8 | گلابی | Pear | زیاد | زیاد |
9 | تمشک | Blackberry | خیلی کم | ندارد |
10 | گریپ فروت | Grapefruit | خیلی کم | ندارد |
11 | انار | Pomegranate | ندارد | ندارد |
12 | انگور | Grape | خیلی کم | معمولی |
لیست میوه های غیر ایرانی
از نظر میزان تولید اتیلن و حساسیت به اتیلن
برای دریافت لیست کامل از تمامی میوه ها و سبزیجات فرازگرا و نافرازگرا با گروه بازرگانی زعیم در ارتباط باشید.
لیست سبزیجات و صیفی جات
از نظر میزان تولید اتیلن و حساسیت به اتیلن
ردیف | نام فارسی | نام انگلیسی | تولید اتیلن | حساسیت به اتیلن |
---|---|---|---|---|
1 | خیار | Cucumber | کم | زیاد |
2 | کلم بروکلی | Broccoli | خیلی کم | زیاد |
3 | اسفناج | Spinach | خیلی کم | زیاد |
4 | شلغم | Turnip | خیلی کم | زیاد |
5 | کاهو | Lettuce | کم | زیاد |
6 | کلم | Cabbage | خیلی کم | زیاد |
7 | ذرت | Corn | ندارد | ندارد |
8 | سیر | Garlic | ندارد | ندارد |
9 | زنجبیل | Ginger | ندارد | ندارد |
10 | کلم قمری | Kohlrabi | ندارد | ندارد |
11 | پیاز | Onion | ندارد | ندارد |
12 | فلفل دلمه | Bell Pepper | ندارد | ندارد |
امروزه تکنیک های بسیاری جهت کنترل دوره رسیدگی میوه های “کلیماکتریک” از طریق تولید اتیلن و دی اکسیدکربن بکار گرفته می شود آنچنانکه میوه های “کلیماکتریک” را قبل از دوره رسیدگی وزمانیکه هنوز سبز هستند، از درختان و بوته ها برداشت می کنند و تا مدت ها در شرایط خنک انبار می نمایند سپس آنها را در زمان لزوم در معرض اتیلن قرار داده و بصورت مصنوعی می رسانند. بعلاوه بسیاری از میوه ها نظیر گریپ فروت و پرتقال به طعم بهتری پس از یک دوره انبارداری در شرایط خنک دست می یابند.
همچنین برخی از میوه ها نیز برای حمل و نقل دریایی نیاز به ساشه جاذب اتیلن دارند که فرآیند رسیدگی میوه سرعت پیدا نکرده تا در زمان مصرف در بهترین شکل مصرف قرار داشته باشند.