تولید اتیلن و حساسیت به اتیلن

میوه های فرازگرا یا کلیماکتریک (climacteric) یا وابسته به اتیلن (Ethylene Dependant) به میوه هایی گفته می شود که پس از برداشت و چیده شدن از درخت یا بوته وارد مرحله کلیماکتریک (Climacteric Phase) می شوند و بدینگونه فرآیند رسیدگی را ادامه می دهند. میوه ها در طی فرآیند رسیدگی به تسریع در ساطع نمودن اتیلن بموازات افزایش سرعت تنفس سلولی مبادرت می ورزند. میوه های رسیده، نرم و خوشمزه می شوند ولی تحمل حمل و نقل را ندارند. چنین میوه هایی معمولاً در مراحلی که کاملاً رشد یافته ولی هنوز سبز و سفت هستند، برداشت می گردند تا تحمل حمل و نقل را دارا باشند. میوه های مزبور را می توان در زمان مناسب تحت دُز اندکی از اتیلن در شرایط کنترل دما و رطوبت برای ورود به مرحله رسیدگی ترغیب نمود.

برخی از نمونه ها عبارتند از: سیب ، موز ، گلابی ، خربزه ، زردآلو و گوجه فرنگی.
بسته به میوه ، اتیلن می تواند در تمام مراحل مختلف فرآیند رسیدن مانند رنگ، بافت، طعم و مزه تأثیر بگذارد. همچنین تیمار اتیلن خارجی (یعنی استفاده از گاز اتیلن) می تواند بر روی این میوه ها تأثیر داشته باشد.

فرایند تنفس میوه - Respiration

میوه های تولیدکننده اتیلن و حساس به اتیلن - Ethylene Fruit Banana

تنفس در میوه ها فرآیندی شیمیایی است که طی آن میوه ها و سبزیجات قندها و اکسیژن را به دی اکسید کربن ، آب و گرما تبدیل می کنند.

لیست میوه های ایران
از نظر میزان تولید اتیلن و حساسیت به اتیلن

ردیف
نام فارسی
نام انگلیسی
تولید اتیلن
حساسیت به اتیلن
1
موز زرد
Banana
معمولی
معمولی
2
سیب
Apple
خیلی زیاد
زیاد
3
انجیر
Fig
کم
ندارد
4
کیوی
Kiwi
زیاد
خیلی زیاد
5
هلو
Peach
زیاد
زیاد
6
زردآلو
Apricot
زیاد
زیاد
7
آلو
Plum
زیاد
زیاد
8
گلابی
Pear
زیاد
زیاد
9
تمشک
Blackberry
خیلی کم
ندارد
10
گریپ فروت
Grapefruit
خیلی کم
ندارد
11
انار
Pomegranate
ندارد
ندارد
12
انگور
Grape
خیلی کم
معمولی

لیست میوه های غیر ایرانی
از نظر میزان تولید اتیلن و حساسیت به اتیلن

ردیف
نام فارسی
نام انگلیسی
تولید اتیلن
حساسیت به اتیلن
1
موز سبز
Plantain
کم
زیاد
2
چری مویا
Cherimoya
خیلی زیاد
زیاد
3
آواکادو
Avocado
زیاد
زیاد
4
پشن فروت
passion fruit
خیلی زیاد
زیاد
5
چیکو
sapota
خیلی زیاد
زیاد

برای دریافت لیست کامل از تمامی میوه ها و سبزیجات فرازگرا و نافرازگرا با گروه بازرگانی زعیم در ارتباط باشید.

لیست سبزیجات و صیفی جات
از نظر میزان تولید اتیلن و حساسیت به اتیلن

ردیف
نام فارسی
نام انگلیسی
تولید اتیلن
حساسیت به اتیلن
1
خیار
Cucumber
کم
زیاد
2
کلم بروکلی
Broccoli
خیلی کم
زیاد
3
اسفناج
Spinach
خیلی کم
زیاد
4
شلغم
Turnip
خیلی کم
زیاد
5
کاهو
Lettuce
کم
زیاد
6
کلم
Cabbage
خیلی کم
زیاد
7
ذرت
Corn
ندارد
ندارد
8
سیر
Garlic
ندارد
ندارد
9
زنجبیل
Ginger
ندارد
ندارد
10
کلم قمری
Kohlrabi
ندارد
ندارد
11
پیاز
Onion
ندارد
ندارد
12
فلفل دلمه
Bell Pepper
ندارد
ندارد

امروزه تکنیک های بسیاری جهت کنترل دوره رسیدگی میوه های “کلیماکتریک” از طریق تولید اتیلن و دی اکسیدکربن بکار گرفته می شود آنچنانکه میوه های “کلیماکتریک” را قبل از دوره رسیدگی وزمانیکه هنوز سبز هستند، از درختان و بوته ها برداشت می کنند و تا مدت ها در شرایط خنک انبار می نمایند سپس آنها را در زمان لزوم در معرض اتیلن قرار داده و بصورت مصنوعی می رسانند. بعلاوه بسیاری از میوه ها نظیر گریپ فروت و پرتقال به طعم بهتری پس از یک دوره انبارداری در شرایط خنک دست می یابند.

همچنین برخی از میوه ها نیز برای حمل و نقل دریایی نیاز به ساشه جاذب اتیلن دارند که فرآیند رسیدگی میوه سرعت پیدا نکرده تا در زمان مصرف در بهترین شکل مصرف قرار داشته باشند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پست های مرتبط

جاذب اتیلن برای گیلاس

صادرات و بسته بندی گیلاس ایران

صادرات و بسته‌بندی گیلاس ایران گیلاس یکی از چندین میوه های صادراتی کشور ایران می‌باشد. گیلاس میوه ای تابستانه، هسته دار، گرد و کوچکی است